Home »laserpen kat

Katten en laserpennen ( laserlampje kat )

In de eerste plaats is voldoende beweging erg belangrijk voor elke kat en zeker voor katten die binnenshuis leven. Zo blijven ze fit en gezond. Katten hebben echter geen groot uithoudingsvermogen. Van nature besluipen ze hun prooi en doen dan slechts een korte, explosieve inspanning om het slachtoffer tussen de klauwen te krijgen. De rest van de dag brengen ze bij voorkeur luierend door. Kort, actief spel is dus ideaal voor je kat. Het schijnen met een lichtje speelt daarbij in op het natuurlijke jachtinstinct van je kat. Raf Van Duyse: "Huiskatten zijn en blijven jagers. Zij stammen af van de wilde kat en hebben dit dus genetisch in zich. Overigens zijn katten de enige huisdieren die niet door de mens zijn gemanipuleerd. Zij kennen geen onderdanig gedrag, in tegenstelling tot honden, die zich onderwerpen aan de alfa-leider." Deze vorm van spel kan dus een uitlaatklep zijn voor dat natuurlijke instinct. De bewegingen van het lichtje simuleren het natuurlijke vluchtgedrag van een prooi, ook al is er niets tastbaar aanwezig. Katten reageren erop omdat het zich gedraagt als een prooi waar ze zich meester over voelen. Zij zien immers in de eerste plaats de beweging en voor hen ziet het felgekleurde lichtje er grijs uit, dus ook dat houdt hen niet tegen. Raf Van Duyse: "In mijn eigen praktijkervaring, waar ik bij een casus gebruik maak van het laserlichtje, heb ik nog maar één geval meegemaakt waarbij de kat niet reageerde op het lichtje. Dit zou kunnen wijzen op het feit dat sommige katten of genetisch, of via socialisatie het laatste kegeltje - dat bij mensen gebruikt wordt voor het kleurenonderscheid rood/groen, maar bij katten een andere functie heeft die hen beter helpt te zien in het duister - toch kunnen gebruiken om de kleuren rood/groen alsnog te onderscheiden".
Laserkat roten
Vanuit wetenschappelijk oogpunt hebben deze altijd minstens de dubbele frequentie van rode, wat hen meteen een stuk gevaarlijker maakt. Daarbij worden die varianten vaak geïmporteerd uit Azië, waar men lakser is in de veiligheidsvoorschriften. Dat betekent dat ze soms geen infraroodfilter hebben en dat maakt het licht wèl met zekerheid gevaarlijk voor het oog. Tegenwoordig kan je veilige laserlichtjes vinden in dierenspeciaalzaken, of je kan opteren voor een ledlichtje in plaats van een laser. Deze laatste zijn veilig online te verkrijgen.
Er zijn wel enkele dingen waarvoor je moet uitkijken wanneer je met laserlichtjes speelt. Schijnen op het lichaam van mens of dier zal nooit schadelijk zijn, maar je doet er wel goed aan altijd uit te kijken voor de ogen. Let ook op het soort lichtje dat je gebruikt. Rode laserpen kat zijn in de regel een stuk veiliger dan hun groene variant. Zij zullen nooit schade op lange termijn toebrengen wanneer je iemand niet langer dan een minuut in de ogen schijnt, maar ze kunnen wel flashblindheid of vlekkerig zicht veroorzaken, ook bij katten. Dat kan je kat onnodige stress veroorzaken. Daarbij is het niet ondenkbaar dat het laserlicht een sterker effect op het kattenoog zal hebben, aangezien het licht een tweede keer op de retina gereflecteerd wordt - een handig trucje dat hen helpt zo goed te zien in het bijna-donker - ook al is daar nog geen specifiek onderzoek naar gedaan. Voel je dus vrij om rode lasers te gebruiken, maar wees dubbel gewaarschuwd bij groene!


Laserkat roten

Laser golflengte classificatie

Klanten ook interesse

laserpen kopen

Populair Laserpen

laserpen kopen marktplaats

7 dagen pakket terug,1 jaar garantie